Sayfalar

20 Kasım 2010 Cumartesi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Turistik Yerler Sunum

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Turistik Yerler ppt

Sunudan kısa bir kesit;

BALIKLI GÖL EFSANESİ:

Urfa şehir merkezinin güneybatısında yer alan ve İbrahim Peygamberin ateşe atıldığında düştüğü yer olarak bilinen bu iki göl, kutsal balıkları ve çevrelerindeki tarihi eserler ile Urfa'nın en çok ziyaretçi çeken yerleridir.

İbrahim Peygamber, devrin zalim hükümdarı Nemrut ve halkının taptığı putlarla mücadele etmeye, tek tanrı fikrini savunmaya başlayınca, Nemrut tarafından bugünkü kalenin bulunduğu tepeden ateşe atılır. Bu sırada Allah tarafından ateşe "Ey ateş, İbrahim'e karşı serin ve selamet ol" emri verilir. Bu emir üzerine, ateş suya odunlar da balığa dönüşür. Hz. İbrahim bir gül bahçesinin içersine sağ olarak düşer. Hz. İbrahim'in düştüğü yer Halil-ür Rahman gölüdür. Rivayete göre Nemrut'un kızı Zeliha da İbrahim'e inandığından kendisini onun peşinden ateşe atar. Zeliha'nın düştüğü yerde de Aynzeliha Gölü oluşmuştur. Her iki göldeki balıklar halk tarafından kutsal kabul edilerek yenilmemekte ve korunmaktadır. Eski bir rivayete göre, anadolu toprakları tümü işgal durumuna düşerse bu kutsal baliklar melek asker olup kurtuluş savaşlara katılacak deniliyor. Kutsal balıklara`da askerbalık deniliyor.

Soğmatar (Şanlıurfa-Merkez):
Günümüzde Yağmurlu Köyü adı ile anılan Soğmatar, Şanlıurfa‘ya 73 km. uzaklıktadır. M.S. 1. ve 2. yüzyılda Süryaniler tarafından iskan edilmiştir. Kökü Harran Sin kültürüne dayanan Sabiizim ve Baştanrı Marilaha’nın kültür merkezi olduğu bilinen Soğmatar ören yerinin, Baştanrıya ve gezegenlere ibadet edilen ve kurban kesilen açık hava mabedi en önemli kalıntılarından biridir. Mabedin duvarlarında Süryanice yazılar ve gezegenleri tasvir eden insan rölyefleri işlenmiştir. Ayrıca Kale’nin batısında bulunan tepedeki kayalara da tanrıları tasvir eden rölyefler ve Süryanice yazılar işlenmiştir.

>>>Devamı için aşağıdaki adresi kullanarak sunumun tamamını bilgisayarınıza indiriniz.

Yazar: Bilinmiyor

Konuyla ilgili aramalar: Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki turistik yerler , Kızlar Sarayı , slayt , Fırat Nehri , Nemrut Dağı, Adıyaman , Samosata (Samsat) Adıyaman , Hasankeyf 'in Tarihi , Güneydoğu Anadolu Bölgesi

--> COĞRAFYA BİLGİSİ SUNUMLARI SAYFASINA DÖN <--

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Turistik Yerler Adlı Sunumu İndir

2 yorum:

  1. OLm sadece bu kadarmı?

    YanıtlaSil
  2. berbat bir çalışma keşke hiç paylaşmasaydınız daha iyi olurdu zaman kaybettirdiniz. Sunumunuzda berbat indirmenize hiç gerek yk arakadaşlar

    YanıtlaSil