Sayfalar

21 Aralık 2010 Salı

Canlı ve Enerji İlişkisi ppt,slayt,sunum

CANLI VE ENERJİ İLİŞKİSİ

canlılar ve enerji , enerji, canlılar , doğa , çevre

Sunudan kısa bir kesit;

Bütün canlılar güneşin enerjisini kullanır.
Bütün canlılar için enerji kaynağı güneştir.

BESİNLER:
Bütün canlılar canlılık faaliyetlerini sürdürebilmek için enerjiye;
enerji içinde, besinlere ihtiyaç duyarlar.

Proteinler yağlardan daha kolay sindirilmelerine rağmen neden enerji verici olarak yağlardan sonra tercih edilirler?

Çünkü proteinler öncelikle yapı taşı olarak kullanılırlar.

Karbonhidratlar ( şekerler)
Şeker, Pasta, kurabiye, ekmek, buğday, patates, pirinç, kuru fasulye, mısır nişastasında vardır.

Yapılarında C(Karbon), H(Hidrojen) ve O(Oksijen) atomu bulundururlar.
Enerji kaynağıdır.
Hücre zarı, hücre çeperi, DNA,RNA ve ATP nin yapısında bulunurlar.

Glikoz
Karbonhidratların en küçük yapıtaşıdır.
Fazlası bitkilerde nişasta, hayvanlarda glikojene dönüşür.
Fotosentez sonucu oluşur.
Glikozun ayıracı fehling ( benedict)
Glikoz + fehling çözeltisi ----> Tuğla kırmızısı rengi

Nişasta
Glikozun bitkilerdeki depo şeklidir.
Çok sayıda glikoz molekülünün bir araya gelmesinden oluşur.
Suda çözünmezler.
Nişastanın ayıracı Iyot ( lugol çözeltisi )
Nişasta + İyot(lugol çözeltisi) ---> Mavi renk

Glikojen
* Glikozun hayvan ve mantardaki depo şeklidir.
* Karaciğer ve kas hücresinde bol miktarda bulunur.
* Kandaki şeker miktarı düştüğünde karaciğerdeki glikojen glikoza dönüşerek kan şekerini ayarlar.
* Suda çözünür.

Selüloz
* Sadece bitkilerde hücre çeperinde bulunur.
* insan ve hayvanlar sindiremez.
* Otçul memeli hayvanların bağırsaklarında bulunan selüloz sindirici bakteriler tarafından sindirilir.

Yağlar
Et,Süt, Balık, Zeytin, Ayçiçeği, Soya fasulyesi, Mısır, Fındık, Ceviz vb bulunur.

Yapılarında C(Karbon), H(Hidrojen) ve O(Oksijen) atomu bulundururlar.P ve S de bulunur.
Enerji verici ve yapıcı onarıcı olarak kullanılırlar
Hücre zarı, hormonların ve vitaminlerin yapısında bulunurlar.
Şeker ve proteinin fazlası yağ olarak depo edilir.
En küçük yapıtaşı yağ asidi ve gliserol dür.
Ayıracı yağ + fenol kırmızısı -----> Pembe renk

Görevleri :
Vücudun ısı yalıtımını sağlar
Vücudu darbelere karşı korur.
Depo besin maddesidir.
İç organların etrafını sararak onları korur.

Proteinler
Et,Süt, Yumurta,Kuru baklagiller, Tahıllar, Kuru yemişler, Balık eti, Kırmızı et, Tavuk eti, Peynir, Tohum vb bulunur.

Yapılarında C(Karbon), H(Hidrojen),O(Oksijen) ve N(Azot) bulunur.
Yapıcı onarıcı, düzenleyici ve enerji verici olarak kullanılırlar
En küçük yapıtaşı Aminoasitlerdir.
Enzim ve hormonların yapısını oluştururlar.
Vücudun büyüyüp gelişmesini ve dokuların yenilenmesini sağlarlar.
Vücut savunmasında görev alırlar.
Ayıracı Protein + Nitrik Asit -----> Sarı renk

Karbonhidratlar
* Şeker, Pasta, kurabiye, ekmek, buğday, patates, pirinç, kuru fasulye, mısır nişastasında vardır.
* Yapılarında C, H ve O vardır.

Glikoz un ayıracı fehling ( benedict)
Glikoz + fehling çözeltisi -------> Tuğla kırmızısı rengi
Nişasta nın ayıracı Iyot ( lugol çözeltisi )
Nişasta + İyot(lugol çözeltisi) ---> Mavi renk

>>>Devamı için aşağıdaki adresi kullanarak sunumun tamamını bilgisayarınıza indiriniz.

Yazar: Bilinmiyor

Sunuda geçen diğer konular: canli ve enerji , Kimyasal yapılarına göre besinler sunum , Organizmadaki görevlerine göre besinler slayt , Kimyasal Sindirim Tablosu ppt

--> BİYOLOJİ SUNUMLARI SAYFASINA DÖN <--

Canlı ve Enerji Adlı Sunumu İndir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder