Sayfalar

10 Aralık 2010 Cuma

Yönler

Coğrafya - Yönler ppt

Sunudan kısa bir kesit;

Herhangi bir yerin, bilinen başka bir yere göre ne tarafta olduğunu belirtilmesine “yön” denilir.

Evimizin, okulumuzun ve mahallemizin hangi tarafta olduğunu bulunduğumuz noktaya göre yönünü söyleyerek tarif ederiz.

Örneğin okulunuz nerede diye sorulduğunda “ Okulumuz evimizin güneyindedir” diye cevap verebiliriz.

Güneş doğudan doğar, yol alır.
Batıdan batar, kaybolur.
Sağ kolumuzu uzatırsak doğuya,
Yüzümüz bakar kuzeye,
Döneriz arkamızı güneye

Yönleri Güneş’in doğuşuna ve batışına göre belirleriz. Şu ana kadar öğrendiğimiz yönlere Ana Yönler diyoruz. Ana yönler arasında kalan yönleri de Ara Yönler olarak adlandırıyoruz. Yönler günlük hayatımızın bir parçasıdır. Bir yerden başka bir yere giderken yönleri bilmeye ihtiyaç duyarız. Ağaç gövdelerinin yosun tutan tarafları kuzey yönünü gösterir. Çünkü yosunlar nemi çok seven ve nemsiz kaldıkları zaman çabucak ölen bitkilerdir. Ağaçların kuzey yönü fazla güneş ışığı almadığı için daha nemlidir.

SAAT YARDIMI İLE YÖN BULMA:
Güneşli bir günde bileğimizdeki saat yardımı ile yön tayin edebiliriz. Saatin akrebi güneşe döndürülür.Saatin 12 rakamı ile akrebin oluşturduğu açının açı ortayı Güney-Kuzey hattıdır.Güneş tarafı güney yönüdür. ( Sabah 06.00 ve akşam 18 arası)

PUSULA:
Pusula yönleri bulmak amacıyla kullandığımız alettir. Pusula günümüzden yaklaşık olarak 1700 yıl önce ( Milattan sonra 300’lü yıllarda ) Çinliler tarafından bulunmuştur. Çinliler mıknatıs denilen demirli taşın çekme ve itme güçleri üzerinde deneyler yaparak mıknatıs iğnelerini geliştirmişler ve pusulayı icat etmişlerdir. Hareketinde serbest bırakılan iğne her zaman aynı yönü göstermektedir. Örneğin yandaki resimde gördüğünüz pusulanın kırmızı iğnesi her zaman kuzey yönünü gösterecektir. Pusulayı ne kadar çevirirsek çevirelim kırmızı uç her zaman aynı yönü yani Kuzeyi göstermeye devam edecektir. Kuzeyi bulduktan sonra diğer yönleri de rahatlıkla bulabiliriz

GPS(Küresel Yer Belirleme Sistemi):
Navigasyon Sistemi taksilerde, cep telefonlarında kullanılan bir sistemdir. Uydudan radyo dalgaları ile istediğimiz noktayı bulmamızı sağlayan bir sistemdir.

>>>Devamı için aşağıdaki adresi kullanarak sunumun tamamını bilgisayarınıza indiriniz.

Yazar: Bilinmiyor

Konuyla ilgili aramalar: doğu , batı , kuzey , güney , yön nedir , Ana Yönler

--> COĞRAFYA BİLGİSİ SUNUMLARI SAYFASINA DÖN <--

Yönler Adlı Sunumu İndir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder